Organele sexuale feminine 

 

Faceti cunostinta ! Ea este D-na Vulva ...

      Inainte de a face cunostinta cu D-na Vulva trebuie sa te pregatesti putin. Spala zona cu un sapun fin si apa calda. Pentru a explora trebuie sa fii sigura ca ai mainile foare curate. Spre deosebire de un baiat, care pentru a-l studia pe Dl. Penis este suficient sa se uite in jos (asta daca nu au o burtica prea mare ...), pentru fata nu va fi la fel de usor. Aseaza-te comod pe pat sau pe o canapea cu spatele ridicat, sprijinit pe mai multe perne, desfa-ti picioarele si pune-ti o oglinda in fata, in care sa le poti vedea. Priveste-ti vulva, cunoaste-o si obisnuieste-te cu ea. Nu este nimic "murdar", este o alta parte a corpului tau asa cum este si gatul si bratul ... numai ca ea iti va da infinit mai multa placere decat gatul sau bratul ...

 

Cum iti poti vedea si studia vulva

 

Vulva

      1) Pubis     2) Preput    3) Clitoris     4) Meat urinar    5) Intrarea vaginului     6) Labia mica    7) Labia mare     8) Himen

      Ca si in cazul D-lui Penis, D-na Vulva poate avea o varietate de forme si dimensiuni. Spre deosebire de baieti care de mici "se joaca cu ea in nisip", fetele pot ajunge la varste destul de mari fara sa isi cunoasca organele sexuale externe (vulva), fara sa stie cu ce au fost "dotate". Fiind atat de bine "ascunsa" vulva este mai putin cunoscuta. Si multe fete pot crede ca vaulva arata "cam la fel", indiferent de "posesoare". Pubertatea aduce, odata cu dezvoltarea si modificarile normale varstei si curiozitatea. In acest moment apar si intrebarile "oare sunt normala ?", "oare asa trebuie sa arate?" ... mai ales ca acolo unde sunt aratate, vulvele chiar arata cam la fel ... mici, simetrice si uniform colorate in roz ... Nimic mai fals ! D-na Vulva (ca si Dl. Penis, de altfel) se poate prezenta in cele mai diverse forme, dimensiuni si pigmentatii. Singurul lucru despre care se poate spune ca este comun tuturor vulvelor este ... verticalitatea ... si elementele componente (cu toate ca si aici este de discutat fiindca uneori lipseste himenul ... dar fiindca este rar, trecem cu vederea). Acestea fiind spuse, hai sa facem cunostinta ...

      Pubisul sau Muntele lui Venus este deasupra vulvei. Este iesit putin in relief si moale fiindca este format din tesut adipos (gras). Este acoperit de par cret si aspru - purul pubian. Mai jos este deschiderea vulvei.

      Labiile mari sunt doua pliuri longitudinale, proeminente. Au rolul de a acoperi si feri toate celelalte elemente sensibile ale vulvei. Labiile mari sunt pigmentate si sunt acoperite, la exterior, cu par. La interior sunt moi si umede. Au o constitutie musculara, elastica. Au glande sebacee si sudoripare. Aceste glande sudoripare degaja un miros. Sa stiti ca vulva nu are un miros neplacut decat daca exista o infectie. Altfel mirosul zonei genitale este extrem de excitant.

      Daca pui cate un deget de o parte si de alta a labiilor mari si le departezi vei vedea ...

      Labiile mici sunt doua pliuri de tesut, fara par. Ele sunt acoperite de o mucoasa, suprafata lor exterioara unindu-se cu suprafata interioara a labiilor mari. Ele se intind de o parte si de alta a orificiului vaginal. In legatura cu ele exista cele mai multe intrebari de genul "oare este normal?" ... Forma, dimensiunea si culoarea lor difera de la femeie la femeie. Nu este obligatoriu ca labiile mici sa fie ... mici. Si nici sa fie simetrice, cu o forma de inima sau fluture ... Ele pot fi netede sau foarte dantelate, de dimensiuni mai mici sau mai mari - pot iesi in afara labiilor mari, acest lucru fiind ceva normal, colorate de la roz pal la rosu sangeriu si pana la cafeniu. Au o foarte bogata retea vasculara si nervoasa, fiind foarte sensibile la exitatie.

      Preputul clitoridian este un fel de capison format de unirea pliurilor superioare ale labiilor mici. Acoperit de preput se afla ...

      Clitorisul - centrul placerii la femei. Clitorisul este ca un mugur sub preputul format de pliurile labiilor mici. Este format din tesut erectil (este un penis in miniatura), extrem de bogat in inervatii, care il fac extrem de excitabil, si vase sanguine. Este atat de sensibil incat o excitare directa si prelungita, fara lubrifiant, poate deveni neplacuta. In momentul excitatiei clitorisul devine erect. Excitarea lui inainte si in timpul actului sexual declanseaza orgasmul femeii.

      Meatul urinar (orificiul urinar), deschiderea uretrei este 1 - 2 centimetri mai jos. Este destul de mica si destul de dificil de vazut.

      Intrarea vaginului este putin mai jos, la 1 - 2 centimetri de meatul urinar. La femeile care nu au avut contact sexual cu penetrare este destul de probabil ca intrarea sa fie protejata de himen.

      Himenul, acel element anatomic care i-a innebunit intotdeauna pe barbati, este un tesut care inchide partial intrarea vaginului. Daca vei incera sa apesi vei observa ca are un orificiu pentru eliminarea menstrei.

Virgina Septat Cribiform Dupa o nastere

      Labiile se unesc mai jos formand zona perineala. Iar mai jos se afla anusul.

      Intreaga vulva este o zona erogena iar sensibilitatea erogena maxima este atinsa de clitoris, aici receptorii erogeni fiind mai numerosi decat in alta parte, aceasta zona avand rolul principal in declansarea orgasmului la femeie.

 

Organele sexuale interne ale femeii

Te-ai intrebat vreodata din ce apare o sarcina ? Sau poate ca te-ai intrebat de unde este menstruatia ...
      Hai sa stam de vorba despre acestea si alte cateva ...

 

Pozitia organelor genitale interne

 

Organele genitale interne

      1) Vezica urinara     2) Intrarea vaginala, himenul    3) Vagin     4) Col uterin    5) Mucoasa uterina (endometru)     6) Uter    7) Trompa uterina     8) Ligament    9) Ovar     10) Fimbrii

      Organele genitale inteme sunt destinate actului procrearii. Pe scurt, spermatozoizii (lasati cu sau fara intentie in vagin ...) urca in uter printr-un spatiu ingust, numit col uterin, din uter trec spre trompele uterine. Aproape lunar, unul din cele doua ovare elibereaza un ovocit, care este imediat captat de fimbriile pavilionului trompei uterine respective. Apoi acest ovocit circula prin trompa pentru a sosi in uter. Daca pe drum se intalneste cu spermatozoizii, s-ar putea ca unul sa il fecundeze (si va va da atat de multa bataie de cap, daca nu aveati aceasta intentie ...). Uterul este locul unde va fi gazduit oul fecundat, care se instaleaza aici pentru a se dezvolta. Daca fecundarea nu are loc, prin control hormonal, mucoasa uterului, acum nefolositoare, este eliminata. Acasta este sangerarea menstruala ciclica.

      Vaginul este un canal foarte elastic, format din tesut muscular ceea ce-i permite sa se "ajusteze" in functie de dimensiunea penisului. In medie are o lungime cuprinsa intre 8 si 12 cm si o largime de 2,5 cm, dar acestea sunt, asa cum am spus, "in medie" ... Aceste dimensiuni se pot modifica in momentele de excitatie sexuala : lungimea poate creste cu cativa centimetri, iar largimea se poate chiar dubla. In momentul nasterii, largimea vaginului creste considerabil pentru a putea permite trecerea fatului. La femeile care nu au avut contact sexual vaginal, intrarea vaginului poate fi partial acoperita de himen ... ).
      Cand femeia sta in pozitie verticala, vaginul nu este orientat vertical, ci usor oblic in sus. Peretele vaginal este usor cutat iar mucoasa vaginala are in structura sa un tesut de acoperire foarte sensibil la hormonii ovarieni. Structura mucoasei vaginale este variabila in functie de varsta si de perioadele ciclului menstrual.
      La femeia adulta, in mod normal (fiziologic), exista un continut vaginal constand dintr-o substanta lichida, albicioasa si unsuroasa, formata din celule intacte sau alterate, substante dizolvate si bacterii, toate alcatuind ceea ce se numeste flora vaginala.
      Toaleta intima trebuie sa ramana externa, pentru a nu provoca dezechilibre ale mediului vaginal. Normal, un vagin sanatos este, in acelasi timp, si curat, datorita prezentei aici a bacteriilor specifice care sunt responsabile de mediul acid protector. Vaginul are un sistem propriu de curatare ... mucozitatile nu stagneaza ci sunt eliminate spontan spre exterior. Toaleta excesiva, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese nu vor ajuta deloc la curatenia vaginului ... din contra. Dezechilibrul florei vaginale (scaderea aciditatii naturale) va avea ca rezultat imbolnavirea vaginului.       De asemenea, lenjeria stramta din materiale sintetice, diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala, diferitele iritatii, unele boli sau slabirea sistemului imunitar, toate acestea duc la schimbari ce au ca rezultat dezechilibrul florei vaginale. Iar acest dezechilibru si starea patologica se reflecta in echilibrul secretiilor vaginale prin aparitia secretiilor vaginale anormale. Secretiile vaginale sunt modul in care vaginul va "spune" daca se simte bine sau nu, sunt modul prin care puteti sti daca exista o problema de sanatate a vaginului. Observati care este secretia voastra vaginala normala. Orice schimbarea in ceea ce priveste consistenta, cantitatea, culoarea sau mirosul secretiilor constituie un semnal de alarma ca ceva s-a intamplat cu vaginul... ceva neplacut ... si este cazul sa mergeti imediat la doctor.

      Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata. Peretii sai sunt formati din tesut muscular subtire. De la media de 6 - 8 centimetri inaltime si intre 3 - 4 centimetri latime, in cursul sarcinii dimensiunile lui se maresc considerabil (la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri). Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Uneori se poate intampla ca pozitia lui sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate) in acest caz fiind vorba despre retroversie uterina (uter retrovers). Uterul isi schimba usor pozitia in cursul ciclului menstrual. El este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in ace1asi timp il impiedica sa coboare in vagin. Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii. Cand nu are loc fecundatia, endometrul este eliminat prin procesul numit menstruatie. Partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin, se numeste col uterin.

      De fiecare parte a fundului uterin se desprind trompele uterine sau trompele lui Fallope. Sunt doua tuburi flexibile, cu lungimea de 10 - 12 centimetri si cu diametrul interior putin mai mare decat grosimea unui fir de par. Ele se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii). Aceste fimbrii capteaza ovocitul eliberat la suprafata ovarului. Trompele uterine este locul de "randez - vous" dintre ovocit si spermatozoizi. Aici va avea loc fecundarea. Rolul trompelor uterine este de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovocitului, spre locul de fecundatie si trecerea ovocitului fecundat inapoi spre uter, unde se va implanta in endometru.

      Ovarele sunt doua glande cu lungimea de aproximativ 4 centimetri si latimea de aproximativ 2,5 centimetri. Ovare sunt situate de o parte si de alta a uterului si sunt legate de acesta prin cate un ligament elastic. La nastere, o fetita are in ovarele ei o rezerva enorma de ovocite : de la 700.000 la 2.000.000 ! O mare parte dintre acestea vor suferi un proces de degenerescenta in timpul perioadei copilariei, la pubertate ramanand un numar de cca 300.000 - 400.000. Dintre acestea, numai 300 - 400 vor ajunge sa se maturizeze pentru a putea participa la fecundatie (timp de 30 de ani, cat dureaza, cu aproximatie, perioada de fertilitate a femeii). Restul vor degenera de-a lungul anilor, astfel ca dupa menopauza (in jurul varstei de 45 de ani) nu va mai exista nici unul. Ovocitul este cuprins in interiorul unui mic grup de celule - foliculii ovarieni - care se maturizeaza in cursul ciclului menstrual sub actiunea unor hormoni secretati de glanda hipofiza. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.

      Ca orice alta parte a organismului nostru, organele genitale trebuie sa se bucure de o sanatate fara cusur. De aceea este bine ca imediat dupa menarha (prima menstruatie) sa feceti o vizita la medicul ginecolog. Nu trebuie sa asteptati aparitia unor probleme. Prevenirea problemelor este o dovada de grija si daca stam sa ne gandim bine este si o dovada de inteligenta ... nu-i asa ?